Eteryczne Gotowanie

Ciasta i Torty

Sernik z jabłkami

20170410_193328.jpg

Czasami nachodzi ma ochotę na coś i w sumie sam nie wie na co. Tak było tym razem.. Chciałam sernika, ale w sumie chyba bardziej miałam na myśli jabłecznik. I jeszcze, aby nie było za bardzo czasochłonne. Tym ciastem pogodziłam wszystko. Idealne na każdy dzień tygodnia i każdą porę.

Sernik z jabłkami
ciasto kruche:
250 gr mąki krupczatki
50 gr cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 gr margaryny
1 jajko

Masa serowa:
1 kg twarogu (użyłam tego z wiaderka)
3 budynie waniliowe
150 gr cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka 

Owoce:
5 jabłek soczystych
1 łyżeczka kardamonu lub cynamonu

Ciasto kruche: wymieszałam składniki suche, dodałam margarynę i zaczęłam zagniatać. Następnie wbiłam jajko i wyrobiłam gładkie ciasto. Podzieliłam na pół i jedną częścią wyłożyłam dno prostokątnej foremki, a drugą włożyłam do zamrażarki.

Masa serowa: jajka oddzieliłam. Żółtka połączyłam z cukrami i ubiłam na puszystą masę, dodawałam powoli twaróg, później wsypałam powoli budynie i nie przestawałam miksować. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiłam. Białka ubiłam na sztywno z odrobiną soli. Masę serową połączyłam delikatnie szpatułką z białkami. Wylałam na ciasto. 

Owoce: jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na cienkie plasterki, które ułożyłam na masie serowej. Na wierzch pokruszyłam resztę ciasta z zamrażarki.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w opcji góra-dół w 180 st. C przez ok. 60 minut. 

Smacznego!

20170410_193245.jpg

20170410_193346.jpg

20170410_193317.jpg

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta