Eteryczne Gotowanie

Przetwory

dżem z płatków róży


O dżemie z płatków róży już pisałam 

http://eterycznegotowanie.bloog.pl/id,337291668,title,Dzem-z-platkow-rozy,index.html

Jednak po tym jak przypadkiem odkryłam plantację róży, postanowiłam dorobić dżem i przy okazji zobrazować proces produkcji :-)

07082013262.JPG

Był już sierpień, więc róża w większości zaczynała przeistaczać się w owoce. Musiałam się sporo nachodzić, aby nazbierać pokaźną ilość... Co chwilę trafiałam na różnych osobników :-) najczęściej byłam oplątana pajęczyną :-)

07082013269.JPG

Na niektórych krzewach stacjonowały małe ptaszki.. Niestety nie jestem ornitologiem i nie znam się jaki to był ptaszek.. ale jajeczka były wielkości paznokcia w niebieskiej, nakrapianej skorupce...

07082013266.JPG

Ptaszek uciekł, ale ja pozwoliłam sobie sfotografować jego lokum :-)

07082013263.JPG

Gniazdo znajdowało się mniej więcej na wysokości 1,5 m. Słodko, no nie?? :-)

08082013296.JPG

Wracając do tematu... Zebrałam 2 kartony płatków. Róża była różowa, ale również trafiały się krzaki z białymi płatkami. Pachniały identycznie jak kolorowa :-) Ogólnie wyszło ponad 1 kg płatków... wow!!!

08082013298.JPG


Płatki ugniotłam i zasypałam cukrem. Proporcja 1:1 czyli 600 gr płatków : 600 gr cukru. 
Odstawiłam w zaciemnione miejsce na całą noc. 

10082013305.JPG

Płatki puściły sok, więc dały się z łatwością wygnieść. 

10082013310.JPG

Następnie zaczęłam proces miksowania blenderem. Zajęło mi to sporo czasu, aż uzyskałam jednolitą masę.. Blender się zgrzał i zmienił wydawany odgłos ;-) ale pocieszające jest to, że w makutrze ucierałabym przez cały dzień i pewnie byłbym już bez ręki :-)

dodałam jeszcze kwasek cytrynowy, aby wyostrzyć smak i zachować ładny kolor :-)

10082013317.JPG

Przełożyłam do słoiczków i odstawiłam na półkę spiżarni, aby w zimny wieczór przypomnieć sobie o pająkach na twarzy z plantacji ;) Wyszło 15 słoiczków masy różanej :-)

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta