Eteryczne Gotowanie

Zupy

Zupa krem z kalafiora

DSC_3857.JPG


Kalafiora mogłabym jeść pod każdą postacią.. Gotowany, na surowo, smażony, pieczony... Kocham go!! 
Pokusiłam się więc o zrobienie zupy kremu z niego... i jaki tego wynik?? Jestem zakochana w tej zupie po same uszy <3

Zupa krem z kalafiora 
składniki:
pół kalafiora - kupiłam bardzo dużego
2 cebule
2 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
600 ml bulionu - ja miałam rosół
100 ml śmietany 30%
2 plasterki szynki szwardzwaldzkiej
pieprz, sól, rukola do dekoracji
kilka kropel cytryny
oliwa słonecznikowa

Cebule, pietruszkę, ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam na oliwie ok. 15 minut. Wrzuciłam różyczki kalafiora, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości ok. 40 minut na wolnym ogniu. Zmiksowałam na idealnie aksamitną konsystencję, dodałam śmietanę, doprawiłam solą i pieprzem, wcisnęłam trochę soku z cytryny. Doprowadziłam do wrzenia.
 
Szynkę podsmażyłam na patelni bez tłuszczu, aby zrobiła się chrupiąca.
Całość udekorowałam rukolą. 

Smacznego!


DSC_3845[1].JPG

 

DSC_3836[1].JPG

 

DSC_3838[1].JPG

 

DSC_3840[1].JPG

 

DSC_3841[1].JPG

 

DSC_3848[1].JPG

 

DSC_3857.JPG

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta