Eteryczne Gotowanie

Ciastka i Bułki

Drożdżówki z kruszonką

DSC_2312~2.jpg



Upiec smaczną i dobrą drożdżówkę i to jeszcze w szybkim czasie to czasami nie lada wyczyn :) czasami w przepisach trzeba czekać godzinami na wyrośnięte ciasto, ale nie u mnie :) ja nie lubię czekać.. jestem z tych niecierpliwych ;)

 

Drożdżówki z kruszonką
składniki:
500 gr mąki
2 żółtka
40 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
100 gr masła
szczypta soli
1 torebka prawdziwego cukru waniliowego
200 ml ciepłego mleka
owoce (ja miałam jabłka)

Kruszonka
składniki:
1/2 szkl. krupczatki
1/2 szkl. cukru
100 gr masła
pół łyżeczki cynamonu

Do miseczki wsypałam łyżkę cukru, łyżkę mąki, dodałam pokuszone drożdże, wlałam ciepłe mleko i wymieszałam. Odstawiłam na bok w ciepłe miejsce. 

W międzyczasie roztopiłam masło i lekko ostudziłam. 

Do osobnej dużej miski wsypałam pozostałą mąkę, cukier, sól, roztopione masło i wlałam lekko wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy i wyrabiałam jeszcze przez ok. 3 minuty w misce. Ciasto powinno być lekko sprężyste. 

Odstawiłam na bok i zaczęłam przygotowywać owoce i kruszonkę. Jabłka pokroiłam dosyć drobno. Mąkę krupczatkę wymieszałam z cukrem i cynamonem, wkroiłam masło i "szczypałam". Wyszedł mokry piasek. 
W tym czasie ciasto sobie ładnie wyrosło.

Ciasto formowałam rękami na placki o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 6 cm. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrojone w kostkę jabłka układałam na środku, lekko posypałam cynamonem. Skleiłam na górze wg własnego "widzimisię" :) 


Część ciasta rozwałkowałam w długi placek, nałożyłam jabłka, zwinęłam jak roladę i pokroiłam jak roladę... Tak z ciekawości jak wyjdzie ;)

Górę bułek posmarowałam białkiem, posypałam kruszonką i wstawiłam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, na ok. 20 minut.
Bułki powinny nabrać złocistego koloru.


Smacznego!!!

DSC_2312~3.jpg

 

DSC_2310~2.jpg

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta