Eteryczne Gotowanie

Sosy i Pasty

Pesto z liści rzodkiewki

DSC_2701.JPG

Większość z nas wyrzuca liście rzodkiewki. I ja również przez większoą cześć życia to robiłam. 

Na szczęście w czas się opamiętałam :-) pesto jest zdrowe! O bardzo wyrazistym smaku i intensywnym kolorze. Idealne do kanapek, makaronu.. Na śniadanie i na kolacje.. 

Pesto z liści rzodkiewki

Składniki: 

Liście z jednego pęczka rzodkiewki

50 gr parmezanu

100 gr pestek słonecznika

150-200 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

sok wyciśnięty z połowy cytryny

Szczypta soli

 

Słonecznik uprażyłam na suchej patelni. Parmezan starkowałam. Czosnek pokroiłam w plasterki. Wszystkie składniki włożyłam do miski, dodałam ok. 100 ml oliwy. Miksowałam blenderem przez ok. 2 minuty do uzyskania jednolitej masy.  W międzyczasie dolewałam oliwę, aż konsystencja stała się smarowna. 

Smacznego!!! 

DSC_2695.JPG

 

DSC_2702.JPG

 

 

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta