Eteryczne Gotowanie

Desery

Cukier puder różany

DSC_3085.JPG

Idealna propozycja do posypywania muffinów, ciastek, pączków...
Z lekkim aromatem róży, idealny do dekoracji.

Cukier puder różany
składniki:
1 szklanka płatków róży
1 i 1/2 szklanki cukru

Płatki róży wsypałam do miski, a następnie wygniotłam tłuczkiem, aż puściły sok. Wtedy blenderem dokładnie je zmiksowałam, aż powstała papka.

Do tej papki wsypałam cukier i dokładnie wymieszałam, aż róża zacznie się wchłaniać w cukier i ładnie się zabarwi.

Całość rozsypałam cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyłam przez 3 dnia w mieszkaniu, w nienasłonecznionym miejscu. Każdego dnia mieszałam cukier, aby równomiernie się suszył. 

Gdy był całkowicie suchy wsypałam do młynka od kawy, który stosuje do mielenia cukru :) zmieliłam dokładnie na pył. Przesypałam do szczelnego słoika.

Smacznego!!


DSC_3089.JPG

 

DSC_3071.JPG

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta