Eteryczne Gotowanie

Koktajle i Napoje

Mleko migda這we

DSC_2227~2~2.jpg


Wega雟kie mleko migda這we... Skusi豉m si na jego produkcj, bo w jakim programie kulinarnym powiedzieli, 瞠 ma du穎 zastosowa i jest bardzo 豉twe w produkcji :-) tak wi璚 zebra豉m si w sobie i zrobi豉m :-) 
Idealnie nadaje si do ró積ych potraw, do ciast, do kawy - idealnie si spienia, mo積a je podgrzewa..

Mleko migda這we
sk豉dniki:
200 gr migdaów
woda ok. 1,5 litra

Migda造 przep逝ka豉m i zala豉m wod w takiej ilo軼i, aby by造 tylko przykryte, czyli ok. 200ml.

DSC_2177.JPG

Odstawi豉m na ca陰 noc, ok. 12 godzin. Po tym czasie migda造 nap璚znia造 i wch這n窸y wod.

DSC_2200.JPG

Odla豉m pozosta陰 wod i wrzuci豉m je do blendera z dzbankiem. Zala豉m ok. 1,3 wody i miksowa豉m na najwy窺zych obrotach ok. 3 minut. Aby ca這嗆 by豉 idealnie pokruszona.

Migda造 mo積a obra z br您owej skórki, ale nie ma takiej potrzeby, poniewa nie wp造wa to na jako嗆 mleka, a przede wszystkim go nie barwi.

Mleko przecedzi豉m przez drobne sitko. Jednak stwierdzi豉m, 瞠 lepsza by豉by do tego gaza, której niestety nie mia豉m. Przez sitko przedosta造 si mia migda這wy, który i tak osadzi si na dnie dzbanka, ale mog這by go nie by :)

DSC_2220.JPG


Mleko w smaku jest dosy ja這we, ale me rewelacyjny posmak. Aby pi je samodzielnie dobrze jest je troch os這dzi. Nadaje si do wypieków i przede wszystkim mo積a je podgrzewa.

My郵, 瞠 b璠zie ono moim ulubionym wega雟kim napojem :)

DSC_2225~2.jpg


DSC_2223.JPG

Z kaw smakuje rewelacyjnie :)
Jednak przed podaniem z kaw nale篡 je dosy mocno podgrza, poniewa nie "zwa篡" si. Idealnie si spienia, a konsystencja piany d逝go si utrzymuj.


DSC_2247~2.jpg


Zmielone migda造 chcia豉m przeznaczy na m彗 lub do nale郾ików, ale rodzince tak posmakowa造, 瞠 w ci庵u dnia zosta造 zjedzone :)
Do migdaów wsypa豉m opakowanie cukru waniliowego, 造瞠czk cukru trzcinowego i 5 造瞠k mleka. Smakowa這 to jak serek migda這wy :)

A wi璚 do dzie豉!!!

Polecam!!

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta