Eteryczne Gotowanie

Sosy i Pasty

adżika - kaukaski ketchup w mojej wersji

06102013843.JPG

Pierwszy raz się z nią spotkałam w restauracji armeńskiej.. coś innego, niespotykanego.. pycha!!! Postanowiłam sama zrobić.. jest wiele przepisów o rożnym stopniu zaangażowania i trudności :) mój jest akurat tym łatwym.
Prawdziwa adżika nie ma w swoim składzie pomidorów - jest pastą stworzoną z papryki, czosnku, przypraw i orzecha włoskiego.. Więc moja wersja nie jest oryginalną, ale również smaczną :) Przysmak pochodzi z kuchni kaukaskiej, jednakże jest także składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej.

Adżika
składniki:
1,5 kg papryki słodkiej
0,3 kg papryki ostrej
6 szt. dojrzałych pomidorów
4 cebule
8 główek czosnku
125 ml octu winnego

przyprawy:
3 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki kozieradki
2 łyżeczki zmielonej kolendry

Wszystkie warzywa pokroiłam drobno, pomidory obrałam ze skórki. Można przepuścić składniki przez maszynkę do mielenia, ale ja wymieszałam blenderem. Zaczęłam od pomidorów, aby twardsze składniki łatwiej się miksowały. Powstała dosyć gęsta konsystencja.
Dodałam przyprawy i ocet. Wymieszałam drewnianą łyżką.
Nałożyłam do słoiczków i pasteryzowałam ok. 10 minut, aby słoik jedynie chwycił, a pomidory się nie ugotowały.

Pasta idealnie nadaje się do pieczonych mięs, ale również na kanapki. Może być także elementem różnych np. jako baza do sosu do makaronu.

Dla pikantniejszego smaku można zrobić w proporcji 1 kg słodkiej papryki, 0,5 kg ostrej - ale to wersja dla odważnych :)

Smacznego!!!

 

06102013838.JPG



06102013841.JPG

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta