Eteryczne Gotowanie

Przetwory

Syrop z mięty

 

28062013799.JPG

Miał być koncentrat, ale jak dla mnie to raczej rzadki syrop :) ale w tym przypadku to nieistotne, bo jest tak pyszny, że mam nadzieję, że mięty mi wystarczy :) i do końca lata narobię mnóstwo słoiczków tego specyfiku :)

Idealnie komponuje się z wodą gazowaną, z herbatą, z mojito... i pewnie z wieloma innymi rzeczami :)

Syrop/sok/koncentrat miętowy
składniki:
5 garści liści mięty
3 litry wody
2 kg cukru
pół cytryny

Wodę zagotowałam z cukrem. Odstawiłam z gazu, wrzuciłam liście mięty i pokrojoną w plastry cytrynę. Odstawiłam na ok. 20 godzin pod przykryciem.

Następnego dnia przelałam wywar przez sito. Liście dokładnie wycisnęłam. Nastawiłam na średni gaz i gotowałam bez przykrycia ok. 45 minut. Wywar zmniejszył swoją objętość o ok. 1/3. Gorący sok przelałam do wyparzonych słoiczków i szybko zamykałam. Nie pasteryzowałam. 

Wyszło 12 buteleczek koncentratu miętowego.
Buteleczki wielkości + -200 ml.

Smacznego!!!! 


27062013789.JPG

28062013796.JPG


28062013801.JPG

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta