Eteryczne Gotowanie

Desery

Owoce pod kruszonką

31052013504.JPG


Owoce sprawiają, że nie można się im oprzeć :) A każda  wariacja na ich temat jest smaczna :) postanowiłam, że tym razem zaserwuje owoce z kruszonką :) Rabarbar jeszcze jest, więc trzeba korzystać :)

Owoce pod kruszonką
Kilka łodyg rabarbaru
3 jabłka
3 garści borówki amerykańskiej (miałam tylko mrożoną)
3 łyżeczki cukru waniliowego
50 ml wody

Kruszonka:
80 gr magraryny
pół szklanki cukru pudru*
1 szklanka mąki pszennej

Cukier waniliowy rozpuściłam w wodzie.
Rabarbar pokroiłam w kostkę, jabłko w plasterki, ułożyłam na wierzch borówki. Skropiłam syropem cukrowym. 

Mąkę wymieszałam z cukrem, dodałam pokrojoną w plasterki margarynę. Zagniotłam ciasto, utworzyła się zwarta kula. Schłodziłam ją, a następnie starkowałam na tarce na grubych oczkach. 

Piekłam ok. 35 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. 
Do owoców użyłam foremek do tartaletek, ale nie był to dobry pomysł, bo rabarbar odbarwił je niestety swoim kwasem :)

Wyszło 10 porcji deseru.

Smacznego!!!!!!!!

*moja szklanka ma pojemność 250 ml

31052013494.JPG


31052013500.JPG


31052013503.JPG

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta