Eteryczne Gotowanie

Ciasta i Torty

Ciasto z krakersami z masą budyniową



Zainspirowana przepisem swojej czytelniczki Karoliny z Głogowa postanowiłam zrobić krakresowe ciasto!!! Jakie było moje zdziwienie, że smakowało rewelacyjnie!!! Z pewnością będę je jeszcze robic :-)

Ciasto z krakersami

Składniki:
5 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy
4 żółtka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mąki
200 gr masła (użyłam śmietankowego)
2 paczki krakersów z solą

Ugotowałam 3 szklanki mleka. 2 szklanki mleka wymieszałam z budyniem, mąką, cukrami i żółtkami. Dodałam do gotującego mleka i zgotowałam gęsty budyń. Lekko ostudziłam, aby nie parował. I w ciepłej masie mieszałam masło. 

Blaszkę wypełniłm krakersami, nałożyć całą masę i na wierzch ułożyłam resztę krakersów, w tym samym kierunku. 

Odstawiłam ciasto na jeden dzień. Krakersy zmiekły i kroiłam pomiedzy ciastkami.

Srodek nieznacznie wypływał, ale był tak dobry, że nikt tego nawet nie przyuważył ;-)

Smacznego!!







przy następnym podejściu do tego ciasta dodałam jeszcze 1/3 szkl. mąki więcej i już się nie rozpływało :)

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta