Eteryczne Gotowanie

Śniadanie

Omlet francuski




Omlet francuski:

3 jajka
50 ml śmietany 12%
sól, pieprz
1/2 łyżeczki masła - klarownego (jeśli jego brak to oliwa)

pół pomidora
3 grube plasty ogórka
plasterek fety
zioła prowansalskie

Jajka wbijam do miseczki, porządnie mieszam trzepaczką, a nawet lekko spieniam (chociaz podobno nie wolno tego robić), dodaję śmietanę, świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli.

Patelnie mocno rozgrzewam, zmniejszam ogień i dodaję masło klarowne. Delikatnie wlewam jajko na patelnie i energicznie mieszam, zagarnijąc je do środka i rozbijając ewentualne grudki.

Gdy masa się ścina przestaje mieszać i tak na 15 sek. zostawiam go w spokoju. Góra musi byc wilgotna, a dół ścięty, ale nie może byc przyrumieniony.

Podważam omlet z jednego brzegu i zwijam do połowy na patelni.
Nakładam na talerz i zwijam do końca.
Posypuję wierzch ziołami prowanslaskimi, pokrojonym w kostę pomidorem, ogórkiem oraż fetą.
Podaje z chlebem - pszennym najlepiej.

Smacznego!!

aha, moja patelnia ma średnice 20 cm. Więc omlet wychodzi grubszy, bo tradycyjny francuski jest cieniutki :-)

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta