Eteryczne Gotowanie

Ciasta i Torty

Biszkopt rzucany - duża tortownica



Spełniam prośbę i dodaję w oddzielnym poście przepis na zawsze udany biszkopt rzucany :-)
Tak, tak!! To rzucanie jest najlepsze :-)
Kiedyś przepis dostałam od koleżanki, która ma dwie lewe ręce w kuchni (Aśka, mam nadzieje, że się nie obrazisz, ale sama tak o sobie mówisz :P ).
Biszkop jest świetną bazą do wszystkiego i zawsze się udaje :-)


Biszkopt na tortownice o średnicy 26-28 cm

składniki:
7 jajek
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobii ziemniaczanej)

Piekarnik nastawiam na 180 st.C. Wszystkie składniki przygotowuje w szklankach. Mąki łącze razem. Białka oddzielnam od żółtek. Najważniejsze, aby miska oraz końcówki miksera były suche.

Białka ubijam ze szczypta soli na najwyzszych obrotach na sztywna pianę, następnie dodaje po żółtku, stopniowo wsypuje cukier, zmniejszam obroty na najniższe i dodaje powoli mąki.

Tortownice na dnie wykładam papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruje.
Wylewam masę i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę bez termoobiegu, tylko opcja góra-dół przez 38-40 minut.
Następnie wyciągam blaszkę i rzucam nią o podłogę z wysokości ok. pół metra. (To jest zawsze najfajnieszy element całego pieczenia :-) ).
Wkładam biszkopt do piekarnika, zostawiam otwarte drzwiczki i czekam, aż ostygnie.
Dopiero wtedy otwieram blaszkę i dzielę go na częsci, zazwycza 3 :-)

Ot cała filozofia :-)

Smacznego!!

Polecane przeze mnie :) przepisy na ciasta